Gast English


       
Ingevoerd door Gijs van Rij
     
Bijschrift : Een 'illegale' foto
     

Klik op de foto voor vergroting
Ref. nummer 110
Breedte 2000 pixels
Hoogte 1970 pixels
Digitale opname
Filenaam :
 
Commentaar bezoekers
Deze foto is genomen op een Zondagavond in de regen, van een sloopgebouw in de wijk Nieuwland in Schiedam. Terwijl ik 'keurig' door de openingen in het traliehek deze foto stond te maken, stopte er achter me een auto van een bewakingsdienst. "Wat zijn we daar aan het doen?" vroeg die bewaker (een vrouw). Ik wilde zoiets antwoorden als "waar lijkt het op?" maar heb me keurig gedragen en haar alles uitgelegd.
Haar reactie was: "dat is verboden". Het lag op m'n tong om te antwoorden "wie ben jij dan wel om mij te verbieden om hier te fotograferen". Dat deed ik niet maar vroeg haar vriendelijk om de centrale te bellen omdat ik niet van plan was om weg te gaan.
Ze belde de centrale, die belde de wijkcentrale en die belde de regiocentrale; niemand snapte waarom er iemand in het donker stond te fotograferen, maar het zou vast wel verboden zijn.
Inmiddels vond zij zelf ook dat het nogal een toestand aan het worden was om niks. Ze 'droeg mij op' om weg te gaan en reed vervolgens weg in de regen met een houding van zoek het maar uit ook.
Dat heb ik dan ook gedaan en heb nog een hele serie foto's gemaakt.
Lees ik later het boek 'Allerzielen' van Cees Nooteboom.
Daarin staat de hoofdpersoon (een filmer) te filmen - in het donker - in de sneeuw op een bouwterrein in Berlijn.

Komt er een vrouwelijke agent aangereden, waarna er zich een soortgelijk tafereel afspeelt.

Alleen in die versie komt er een melding op de radio binnen waarop die agente in haar auto wegscheurt en vervolgens bovenop een sneeuwschuiver knalt.

Komt ze er in mijn versie nog genadig van af!
Alleen maakt Cees Nooteboom niet duidelijk waarom een fotograaf/filmer in het donker in de regen/sneeuw staat te fotograferen/filmen. Jammer.